Trafohuis met expositie 'Nederland in quarantaine' van Annabel Jeuring. (Foto: Annabel Jeuring)
Klein gebouw, groots verhaal.
Door: Mandy de Jong / Tubantia 2020 
‘Hoge spanning, levensgevaarlijk’, staat er op de gevelluiken. Verstopt tussen woonhuizen op Roombeek staat dit voormalige transformatorhuisje van katoenspinnerij Bamshoeve. Wie de drempel overstapt, wordt aangenaam verrast.
Het trafohuisje kent een lange geschiedenis. Het gebouw is misschien klein, maar het verhaal groots. Of in elk geval bijzonder.  
Zo zijn dit huisje en het Balengebouw even verderop de enige overgebleven panden van het enorme Bamshoevecomplex. De overige fabrieksgebouwen gingen verloren bij de vuurwerkramp van 13 mei 2000. Op foto’s uit oude dozen is het complex van acht hectare nog goed te zien.

De Bamshoeve was de eerste textielfabriek op Roombeek en een van de grootste spinnerijen van Europa. Het trafohuisje waar Dynamo Expo gevestigd is, werd in 1959 ontworpen door de architect G.J. Beltman en voorzag de spinnerij van stroom. 

(Tekst gaat verder onder de foto)
 
Het Trafohuis aan de HB Blijdensteinlaan in Enschede. (Foto: Annabel Jeuring)
Achter de grote gevelluiken zijn de vier gerestaureerde transformatoren nog goed zichtbaar. Binnen geven vijf grote vierkante ramen in de binnenmuur een verrassend doorkijkje. Na de vuurwerkramp zou het gebouw gesloopt worden, maar de Stichting Industrieel Erfgoed stak daar een stokje voor. In 2004 werd het een gemeentelijk monument en in 2007 werd het huisje verbouwd tot galerie naar een ontwerp van de Hengelose architect Gooike Postma. Uiteindelijk verkocht de gemeente het in 2014 aan de Stichting Industrieel Erfgoed Enschede voor een symbolisch bedrag van 1 euro. 
Aan het sobere interieur zijn alleen een halletje, keuken en toiletten toegevoegd. De ruimte is niet groter dan 80 vierkante meter, achterin wordt aan bureaus gewerkt. Een enorme glazen pui biedt uitzicht op een mini amfitheater. 
In 2008 vestigde Stichting Dynamo Expo zich in het Trafohuis en gaf het tot op heden een geheel nieuwe functie. (Foto) studio, kantoor en soms nog expositieruimte.
Ook is er de mogelijkheid de ruimte te huren voor kleine bijeenkomsten, workshops, evenementen of borrels.